Arezue Wright: Mijn tactiek in de koudere maanden

Deze inzending is geplaatst op door

Arezue Wright: Mijn tactiek in de koudere maanden

Nu de donkere maanden van het jaar voor de deur staan met kortere dagen en lage temperaturen, besluit een groot deel van de (karper)vissers dat het seizoen er op zit en dat de hengels Kunnen worden opgeborgen in de schuur. Ieder z’n eigen keuze natuurlijk, maar ik ben gelukkig niet van die categorie vissers!

Toegegeven, het vissen in de koude maanden is over het algemeen een stuk taaier maar er zitten ook enorm veel voordelen aan. De stilte aan de waterkant is natuurlijk ideaal, de lijndruk ligt laag en je hoeft meestal geen rekening te houden met andere vissers. De visser die enigszins de moeite doet om goede winterstekken te vinden zal zichzelf uiteindelijk wel belonen. In dit artikel geef ik een aantal tips die mij in de winter succes hebben gebracht, en hopelijk kan jij er ook iets mee.

Kleed je naar de weersomstandigheden
Kou lijden is geen optie deze tijd van het jaar, het kan zelfs lijden tot levensgevaarlijke situaties. Daarnaast moet het vissen natuurlijk wel leuk blijven, zorg dus gewoon voor goede regenbestendige kleding zoals een warmtepak en daarnaast gevoerde schoenen of laarzen. Het kan ook zeker geen kwaad om een extra setje kleding mee te nemen, eenmaal doorweekt ga je het niet meer warm krijgen.

Ook heb ik altijd een goede muts en thermosokken bij me. De meeste lichaamswarmte verlies je via je voeten en je hoofd. Hou hier dus rekening mee. Naast warme kleding heb ik altijd een kruik bij me, dit is denk ik het belangrijkste middel om het (nacht)vissen comfortabel te houden. Het makkelijke aan een kruik is dat je alleen wat water hoeft te koken om in een heerlijk warm bed te kunnen duiken tijdens je nachtsessies. Ik durf met zekerheid te zeggen dat ik nooit van mijn leven meer een nachtje met vrieskou ga vissen zonder kruik.

Zorg voor voldoende stroom
In de winter duurt een periode tussen zonsondergang en zonsopgang soms wel 16 uur, bijzonder lang natuurlijk. Als jij de hele nacht in je slaapzak gaat liggen wachten tot je beetmelders tot leven komen kan dit vreselijk lang duren. Zorg daarom voor voldoende stroom en volle batterijen aan de waterkant, om het jezelf aangenaam te maken. Je wilt natuurlijk wel dat je voldoende licht hebt als er vis gevangen wordt. Er is toch niets erger dan in het donker lopen klooien en in je spullen rommelen omdat je niks ziet en je het koud hebt. Daarnaast is een beetje vermaak op je telefoon ook wel fijn om te uren door te komen.

Verwarm je van binnen
Niks lekkerder dan warme dranken tijdens de koude sessies. Of je nou een thee- of koffiedrinker bent, het is allebei top om warm te blijven. Je handen zijn ook in no time opgewarmd met een kop hete thee of koffie in je tent.
Een goed gasstel is dus ook geen overbodige luxe, je maakt het jezelf helemaal makkelijk als je deze ook als kachel kan gebruiken. Kijk wel uit met het gebruik van kachels of kookstelletjes in je bivvy, je tent vliegt heel makkelijk in de fik en als je niet genoeg isolatie in je tent heb is het werken met gas ook extreem gevaarlijk voor je eigen gezondheid!
Belangrijk om op te merken is dat niet elk gasmengsel evengoed werkt met koude temperaturen, dus een thermische beschermer voor je gasfles is geen overbodige luxe.

Zorg voor voldoende voedzaam eten om jezelf warm en vol te houden aan de waterkant. Niets lekkerder dan een warm blik soep of een stevige stoofpot om jezelf voor te bereiden op een lange nacht!

Beschutting als een huis
In de warmere maanden vis ik het liefst mijn nachten onder een paraplu of zelfs onder de sterrenhemel. Dat hoef je in deze tijd van het jaar natuurlijk niet te proberen. In deze tijd van het jaar pak ik mijn bivvy met overtrek uit de schuur om het mezelf zo aangenaam mogelijk te maken aan het water. Zeker wanneer je een langere sessie van meerdere nachten gaat draaien is dit gewoon een must.

Een tent met dubbel doek zorgt er voor dat jij veel comfortabeler aan de waterkant zal zitten en daarnaast ook een stuk minder last van condens zal hebben. Het is echt niet lekker als je ’s ochtends wakker wordt in een tent (en een bed) dat vergeven is van de condens, vooral in deze koudere maanden. Ieder jaar voor dat de koude maanden beginnen, spuit ik mijn tentdoek in met een waterafstotende spray om te voorkomen dat mijn doek gaat lekken of vocht vasthoud. Daarnaast verlengd dit de levensduur van je tentdoek aanzienlijk.

Locatie
Dit is het gehele jaar natuurlijk wel ongeveer het belangrijkste aspect binnen de visserij, maar toch is het in de winter nog belangrijker omdat de vis een stuk passiever is. De vis zal in deze jaargetijde echt geen (grote) afstanden zwemmen op zoek naar voedsel. Het is dus van belang om voor het vissen echt op zoek te gaan naar de hot spots waar de vissen zich schuil kunnen houden. Het is nu extreem zonde van je tijd om ergens te gaan vissen waar geen vis is op dat moment.

Uit ervaring weet ik dat in de winter de karpers veel samenscholen en weinig rondzwemmen, dus als je ergens een vis kan spotten is het vaak niet moeilijk om er meerdere te vinden. Op een zonnige winterdag zijn het de ondiepe stukken die het eerst opwarmen en niet zelden ook door de vis bezocht worden. Ook zoek ik vaak naar stukken die in de luwte van de wind liggen, in deze rustige stukken houd de vis zich ook vaak op. Ook is het de moeite waard om te zoeken naar duikende eenden.  Vaak duiken deze eenden op natuurlijk voedsel zoals kreeftjes, wat de vis ook erg aanspreekt.

Stekken die in de zomer goed lopen vind ik vaak in de winter ook nog wel de moeite waard om te bevissen. Deze plekken vis ik vaak met een enkele haakaas, en als ik activiteit in het water zie dan speel ik er snel op in door een hengel die kant op te gaan vissen. Ook in de winterperiode blijkt het erg effectief om veel plekken af te vissen op zoek naar activiteit.
Om effectief en mobiel te kunnen vissen stel je je materiaal zo af om snel in te kunnen spelen en te kunnen verkassen wanneer het nodig is. Het heeft ten slotte geen zin om op een uitgestorven stuk water stug door te blijven vissen.

Compact en zoet

De tijden van ’s avonds lekker buiten bij je hengels zitten is voorbij, dus waarom zou je je sessies niet gewoon  lekker kort houden? Hele lange sessies vissen is niet echt comfortabel in deze tijd van het jaar en ook niet heel productief. Plan je aanpak op korte sessies, die je dan weer met regelmaat kan maken. Zo leer je ook weer een water kennen en kan je in je voordeel gebruiken om bijvoorbeeld de aastijden te achterhalen!

Zoals eerder vermeld, is het vissen met enkel haakaas een enorm effectieve aanpak in deze tijd van het jaar. Meestal voer ik alleen een gevuld PVA zakje bij om de vis te prikkelen tot een aanbeet. De productiviteit van mijn wintervisserij is hiermee enorm omhoog gegaan, en ik vis nauwelijks nog met een andere aanpak. Mijn favoriete kleur haakaas in de winter is zonder twijfel wit. Meer dan een uitgebalanceerd haakaasje of een sneeuwpop heb je vaak niet nodig.

Om mijn vistijd zo effectief mogelijk te gebruiken knoop ik de avond van te voren vaak al mijn PVA zakjes voor, om aan de waterkant snel te kunnen schakelen. De PVA zakjes zijn enorm effectief tijdens korte sessies door de voedselsignalen die het afgeeft in meerdere waterlagen. Om ervoor te zorgen dat mijn PVA zakjes goed blijven bewaar ik de zakjes vaak in een afsluitbaar doosje gevuld met rijst of een vriestas om de vocht buiten te houden. Als de condens ze kapot maakt is dat dubbel zuur wanneer je aan het water staat.

Strak tegen de bodem
Bij een koudere temperatuur is het water vaak ook direct een stuk helderder. Je kunt nu vaak een heel stuk het water in kijken, of soms zelfs de bodem zien. Dit betekent ook dat de vis sneller jouw ultra gecamoufleerde tuigage waar zal nemen en gevaar herkent. Het is dus van groot belang om in ieder geval de laatste meters van je tuigage strak tegen de bodem aan te vissen om zo niet opgemerkt te worden door de vis. De vis heeft al weinig redenen om te gaan azen, iets dat ze niet vertrouwen zullen ze nu al helemaal laten voor wat het is…

Ik gebruik een zinkende leader, sinkers en eventueel toplood om alles mooi strak over de bodem te kunnen vissen. Daarnaast vind ik een snelzinkende fluorocarbon lijn de beste keuze voor deze tijd van het jaar.

Voerkeuze

Het is een eeuwenoude discussie, maar veel vissers claimen dat in de koude maanden een vismeel boilie niet effectief of ‘te zwaar’ zou zijn om er mee aan de slag te gaan. Veel vissers schakelen dus over naar bijvoorbeeld een boilie op basis van vogelvoer. Is dit terecht? Misschien wel, het is natuurlijk vrij logisch dat een boilie met een hoger oplosbaar gehalte lichter te verteren is en de vis er in theorie meer van zou kunnen eten.

Het is een  heerlijke stof tot discussie, en dat zal altijd wel zo blijven. Toch durf ik met het volste vertrouwen een vismeel boilie in te zetten in de winter. Puur omdat ik er al voldoende succes mee heb bereikt. Ik durf zelfs te zeggen dat het voor mij minimaal net zo effectief is gebleken in de wintermaanden als in de zomermaanden. De laatste jaren zijn de boilies in kwaliteit ook behoorlijk vooruit gegaan, wat er voor heeft gezorgd dat de vismeel boilies vandaag de dag ook beter inzetbaar zijn in de koudere maanden.

Ten slotte wil ik er aan toevoegen dat iedereen wel een bepaald aas heeft waar diegene veel vertrouwen in heeft. Uiteindelijk is met elk aas wel een vis te vangen. Als je overweegt een ander aas in te gaan zetten vraag je zelf dan vooral af waarom je voor een bepaald aas zal gaan en wat je verwacht er mee te bereiken. Een aas dat in theorie goed is hoeft in de praktijk echt niet altijd goed te vangen, en andersom een ‘slecht’ aas kan juist enorm goede vangsten opleveren. Ondervind daarom zelf wat voor jouw visserij wel en niet werkt.

Voeren & Wachten
Een stek voeren en vervolgens wachten op een aanbeet is over het algemeen niet de eerste tactiek die ik toepas tijdens mijn wintervisserij. Toch kan het lonen door gedurende de winter regelmatig kleine hoeveelheden voer op een bepaalde stek te water te laten om toch die extra vissen te kunnen vangen.

Als ik een stek voer doe ik dat eigenlijk altijd met een eenvoudige deeltjes mix die goed waarneembaar is onder water en voornamelijk bestaat uit kleine aasdeeltjes. Bijvoorbeeld maïs is super eenvoudig waar te nemen onder water en goed te verteren voor de karper. Ik probeer ook goed in de gaten te houden of de stekken worden leeggegeten door de vis. Als de stekken niet worden leeggegeten heeft het ook absoluut geen zin om nog door te voeren, als het gaat rotten op de bodem zal er helemaal geen vis meer naar om kijken.

Om een lang verhaal kort te maken, wintervissen kan extreem lastig zijn. Toch zal hard werken uiteindelijk worden beloond wanneer je discreet te werk gaat. Toch is het belangrijk vooral te genieten van je visserij in de winter, ook als de vangsten tegenvallen. Je probeert ten slotte toch het beste te maken van je visserij en de kansen te benutten. Thuis op de bank vang je in ieder geval niets, veel succes!


To top