Gedurende de zomermaanden en vooral tijdens lange warme periodes ontstaat er in veel wateren in de Benelux een versnelde groei van wier en andere waterplanten. Sommige wateren komen er zelf compleet mee vol te staan. Maak je hier nog kans op het vangen van vis? Of is het vissen in wierrijk water onmogelijk?
Elke visser heeft zo zijn voorkeur, maar het vermijden van deze zwaar begroeide wateren kan een serieuze vergissing zijn want ze bieden unieke kansen. Hoewel het aanbieden van aas lastig kan zijn is het lokaliseren van vis een stuk gemakkelijker, omdat het wier een voorraad van natuurlijk voedsel genereert. Met enkele aanpassingen aan je uitrusting kun je beloond worden tijdens het vissen in het wier. Met de volgende richtlijnen helpen we je op weg in deze visserij.
Locatie
Wanneer er een mooie stek is gevonden, zullen de meeste vissers snel aan de gang gaan met een markerdobber. Zeker in een dicht wierveld zal de lijn en dobber als snel vastlopen, de doorloop ring zal snel verstopt raken met wier. Een beter alternatief is een vrije lijn met een loodje van 3-4oz. Haal deze door een potentiële visstek te halen voel je exact de structuur van de bodem. Een beetje oefening baart kunst probeer het eens, je zult snel verschillende soorten situaties kunnen vaststellen en opmerken.
Hou ook eenden en watervogels goed in de gaten. Ook al zijn het niet altijd onze vrienden aan de waterkant, ze kunnen je een goede aanwijzing geven van de wiersoort en dikte. Duikeenden en meerkoeten verraden stekken en schone plekken door de locatie waar ze duiken. Feit is, als de watervogels je aas kunnen zien, kunnen de vissen dat ook!
De juiste uitrusting
Als je in wier vist, vis dan met een zo sterk mogelijke uitrusting en tuigage. Als je een mooie vis aan de haak hebt wil je deze niet verliezen. In zo’n geval zijn sterke lijnen en zwaardere haken nodig, zodat de vis kan bewegen als hij eenmaal aanbijt zonder dat hij losschiet of de lijn breekt.
Lood verliezende montage
Een loodclip systeem is een populair keuze. Bij het haken van de vis kan het lood gemakkelijk worden gelost waardoor er direct contact met de vis ontstaat. Er is minder kans op grote wier plukken rond de onderlijn waardoor de karper de haak kan lossen. Daarbij komt de vis in de meeste gevallen direct naar boven als het lood gelost is en ook is er minder kans dat de vis zich vast zwemt.
Bedenk voor je uitwerpt hoe makkelijk moet het lood lossen. Het is een goed idee om het staart rubber van de loodclip in te korten of zelf helemaal weg te laten. Om de montage toch te kunnen werpen kun je het uiteinde van de clip eenvoudig vastbinden met PVA Tape of koord. Op deze manier ben je het lood kwijt zodra de vis is vastgehaakt.
Aanbeet en Vasthoud Tactiek
Het laatste dat je wilt als je een aanbeet hebt, is dat deze snelheid kan maken en als een gek met een los lopende lijn door het wier kan zwemmen. Daarom is het vissen met een open slip of baitrunner niet aan te raden. Zet de molen op scherp en maak je hengel goed vast aan de waterkant. Geef de vis een minimale kans op vrij spel, maar behoud de controle. Een toptip als je een monolijn gebruikt is om achteruit te lopen op een strakke aanbeet om het grootste deel van de rek uit de lijn te halen.
Als de vis zich toch heeft vast gezwommen is het raadzaam de volgende tactiek te hanteren. Je laat de lijn verslappen en zet je hengel weer in de steun en wacht tot de vis weer beweegt. Op dat moment pak je de hengel weer op en hou je de druk op de vis. Trek nooit direct aan een vis die vastzit in het onkruid, omdat je het risico loopt deze te beschadigen en te verspelen. De vis zal zichzelf bevrijden.
Als de vis weer vrij is, probeer hem uit het wier te houden. Dit kan betekenen dat je op dat moment wat meer druk uitoefent waardoor een sterke uitrusting en montage goed van pas komt. Kleine haken en een lichte lijnen zijn niet raadzaam. Je wil niet dat de lijn breekt en je de vis vastgebonden achterlaat. Vis sterk en veilig!
Positionering van de lijn
Vermijd het gebruik van slappe lijnen in wierrijk viswater. In plaats daarvan vis met een zo strak mogelijke lijn. Met uitgebreide wierbedden en drijvend wier hou je je hengel zo hoog mogelijk, zodat de lijn weg blijft van het wier. Vis zo gevoelig mogelijk. Een tik op de top of een paar piepjes is al genoeg voor actie.
Wier vrijmaken
Wanneer zwemmen toegestaan is waar je vist kan dit een nuttige tactiek zijn. Je kunt op deze manier gemakkelijk een stek vrijmaken tussen het wier. Wanneer je dit hebt gedaan, voer je de plek met klein en gemixt voer. Denk aan partikels, pellets, grondvoer en verschillende formaten boilies. Op deze manier trek je ook scholen kleine vis als brasem en zeelt aan. Dit is niet negatief want deze vissen zullen de bodem voor je omdraaien en wier verwijderen. Zo blijft er een schoon bord over waarop jij je haakaas kunt presenteren voor hongerige karpers.
Onderlijnen tijdens het vissen in wier
Hou je haakaas zo licht en drijvend als mogelijk. Een eenvoudige wafter op een soepele of semi-stijve onderlijn met een korte tot gemiddelde lengte moet genoeg zijn. Vis niet met te lange onderlijn want dan bestaat de kans dat je haak op of in het wier vast komt te liggen. Kies voor een stevige klauwhaak die niet snel loskomt wanneer de spanning van de lijn is of wanneer je flink druk zet. Gebruik een PVA schuimpje op de haakpunt bij het inwerpen om je haak vrij te houden van het achtergebleven fijne wier.
Aas
Probeer tijdens de zomermaanden eens wat anders. Karpers kunnen in deze tijd gemakkelijk aan massa natuurlijk aas vinden zoals garnalen, mosseltjes muggenlarven en watervlooien. Een grote sappige worm kan het verschil maken. Verleid die ene droomvis wanneer andere vissers stug vasthouden aan de oude pellet en boilie routine.
Tot slot. Wees niet bang voor wier vissen. Als je leert ermee om te gaan biedt het ontelbare mogelijkheden en kun je het gekozen water volledig beheersen.