De ultieme koopgids voor zeevissers - Wat heb jij nodig om te beginnen met zeevissen? Deel 1

Deze inzending is geplaatst op door

De ultieme koopgids voor zeevissers - Wat heb jij nodig om te beginnen met zeevissen? Deel 1

Met zijn lange kustlijn biedt Nederland uitstekende mogelijkheden om te gaan zeevissen, of je nu met een boot op pad wilt of liever vanaf het strand vist. Met deze gids is het samenstellen van je eerste uitrusting een fluitje van een cent! We gaan het in deze en volgende blogs niet alleen hebben over hengels en molens, maar ook over al het andere wat er bij een dagje aan of op zee komt kijken.

Net als bij zoetwatervissen, bepaalt de methode waarmee je wilt zeevissen welke spullen je nodig hebt. Over het algemeen heb je keuze uit de volgende manieren van vissen:
Dobbervissen: Deze methode wordt het meest gebruikt door mensen die vanaf de kade of vanaf een pier of steiger vissen. Hierbij hangt het aas onderaan een dobber op half water. Je weet dat een vis je haak te pakken heeft op het moment dat je dobber onderwater verdwijnt.
Spinvissen: Bij spinvissen wordt een speciaal stuk kunstaas — een zogenaamde spinner — gebruikt om de aandacht te trekken van vissen in dieper water, vaak aan het einde van een pier of steiger. Doordat het licht op de glimmende metalen lepels valt, lijkt het net of er een kleine vis door het water zwemt.
Vissen met veertjes: Het gebruik van veertjes is een goedkope en effectieve optie wanneer je vist op makreel, pollak, koolvis en vergelijkbare vissoorten.

Vanwege de corrosie die veroorzaakt wordt door het zoute water, heb je speciaal materiaal nodig als je gaat zeevissen, ook als je vanaf de wal vist. Heb je nog geen ervaring met zeevissen? Dan raden we je sterk aan om aan land te beginnen.

 

Klik hier voor al het zeevismateriaal dat we verkopen.

 

Image with link to the sea fishing rod category.

Zeehengels

Zoals gezegd beginnen we in dit eerste deel bij de basis: je hengel. Het is belangrijk dat je hengel voldoet aan jouw eisen, jouw stijl van vissen en de methode waarvoor je hebt gekozen. Je hebt keuze uit de volgende hengelsoorten:
Strandhengels: Deze hengels zijn ontworpen om vanaf het strand gebruikt te worden. Je hebt ze in verschillende lengtes en sommige zijn vrij onbuigzaam, zodat ze gebruikt kunnen worden in combinatie met zowel kunstaas als natuurlijk aas. Deze term wordt vaak gebruikt als overkoepelende term voor alle hengels waarmee je vanaf de wal vist.
Beachcasterhengels: Deze hengels staan bekend om hun fantastische werpprestaties. Om die reden worden ze vaak gebruikt vanaf het strand. Beginners beginnen vaak met dit type hengel met een lengte van 3,65-4,25 meter in combinatie met een molen met vaste spoel. Beachcasters presteren het beste met een verre worp met relatief zwaar lood van 100-240 gram, waarmee je onder verschillende omstandigheden dichtbij de bodem kunt vissen.

TOP TIP
Wanneer je ’s nachts gaat zeevissen is het belangrijk dat je de top van je hengel goed kunt zien. Koop dus een hengel met een geverfde top of gebruik witte glanslak op je geleiders.

Spinhengels: Ideaal voor gebruik vanaf de kant. Wanneer je hoofdzakelijk met een dobber vist of vist met een spinhengel, kun je het best een spinhengel kopen van zo’n 2,10-2,40 meter. Deze hengel kun je gebruiken in combinatie met zowel kunstaas als natuurlijk aas. Een langere spinhengel van 2,70 meter is ideaal voor vissen met veertjes.
Light spinhengels: Deze hengels zijn de hengel bij uitstek voor vissen met een veertje en een kleine molen. Door het lage gewicht krijg je minder last van lamme armen. Je kunt deze hengel ook goed gebruiken om uit te vinden waar de vissen zitten voordat je met een zwaardere hengel in de weer gaat.
Telescoophengels: Met deze hengel heb je gemak en draagbaarheid in één. Deze reishengels zijn gemakkelijk mee te nemen en over het algemeen ook niet duur. We raden je echter niet aan met deze hengels te gaan spinvissen of vissen met veren, aangezien ze vrij zwaar kunnen zijn.
Uptidehengels: Het kleinere broertje van de beachcasterhengel. Deze hengel is uitermate geschikt voor bootvissen in sterke getijden in water tot zo’n 30 meter diep.
Big gamehengels: Wil je op open water vissen op haaien en andere grote vissen? Dan is dit de beste hengel voor die klus. Big gamehengels zijn kort en stevig en passen over het algemeen in een riem, waardoor je zoveel mogelijk kracht op je hengel kunt zetten voor een gevecht met een sterke vis.
Boothengels: Boothengels zijn vaak spinhengels of werphengels die iets korter en meer rigide zijn dan gewone hengels, waardoor ze geschikt zijn voor trollen.

Fishing rods on boat

TOP TIP
Als je vist op kleine soorten zoals stekelbaars is het belangrijk dat je een fijne hengel en lijn gebruikt. Een klein visnet is waarschijnlijk een betere optie als je in getijdenpoelen vist op deze vissen.

Merken

In onze collectie vind je geen middelmatige zeevishengels! Enkele van onze topmerken die we met trots in onze collectie hebben, zijn Zziplex, Century en Shakespeare. Daarnaast hebben we een grote selectie Daiwahengels en omdat we in Engeland de grootste verkoper zijn van Daiwa, hebben we vaak exclusieve deals voor je.

Sea reels

Zeevismolens- en reels

De zeemolens de collectie van AD zijn speciaal ontwikkeld om bestand te zijn tegen de corrosie van het zeewater en om op de toppen van hun kunnen te presteren, zelfs onder de zwaarste omstandigheden. Zo kun je er altijd op vertrouwen dat je moeiteloos je hengel kunt uitwerpen en binnenhalen en zo mooie zeevissen kunt vangen.

Er zijn grofweg twee typen molens die je kunt gebruiken voor het zeevissen: reels en molens.

1. Reels

Reels zitten bovenop je hengel en hebben een mechanisme met tandwielen, waardoor één draai van de molenslinger ervoor zorgt dat de spoel meermalen draait en je dus een hogere inhaalsnelheid hebt. Beginnende vissers hebben soms wat moeite met reels omdat de lijnen vrij gemakkelijk in de knoop kunnen raken als je er niet aan gewend bent. Desondanks vallen reels bij veel zeevissers in de smaak dankzij hun compacte ontwerp en de sneldraaiende spoel.

Reel

Voordelen van reels
  • Vaak beter voor vissen over grotere afstanden.
  • Beter geschikt voor zwaardere lijnen.
  • Goed voor vissen boven een ruwe bodem.
  • Heeft een remsysteem om te voorkomen dat de spoel te ver doordraait, een
    zogenaamde overrun.

2. Molens

Molens zijn ideaal voor de beginnende zeevisser en voor strandvissers. Bevestigd onderaan je hengel zijn deze molens simpelweg een vaste spoel die vooruit wijst, waardoor het een van de makkelijkste molens is om te gebruiken, ongeacht je ervaring. Anders dan reels hebben molens minder de neiging om knopen in je lijn te veroorzaken en ze zijn verkrijgbaar in veel soorten, maten en prestatiemogelijkheden.

Molen

Voordelen van molens
  • Vooral geschikt voor lichtere lijnen.
  • Meer vergevings gezind bij fouten tijdens het werpen.
  • Geen gedoe met remsystemen; het is een kwestie van 'werpen en gaan'.
  • Ideaal voor nachtivssen op zee.
  • Werkt het beste bij vissen op zandbodems.
  • Beter voor vissen met dobbers, veren en spinners.
  • Makkelijker in gebruik in combinatie met een gevlochten lijn.
  • Heeft weinig onderhoud nodig.

Tips voor je molen

Omdat molens vaak het eerste type is waarmee beginners aan de slag gaan, zijn hier wat extra tips voor het opzetten van een molen:
1. De spoel correct oprollen: De lijn moet heel dicht bij de lip zitten om wrijving te vermijden en een negatief effect te hebben op je werpafstand. Dit voorkomt ook schokken als de lijn de spoel raakt bij het afrollen.
2. Draag een vingerbeschermer of werphandschoen: Helemaal als je een gevlochten lijn gebruikt, want het werpen van je hengel kan resulteren in nare sneeën.
3. Positie van je onderlijnknoop: Deze moet bij de basis van de spoel zitten, waardoor de lijn soepel van de spoel kan rollen.
4. Volledig teruggetrokken spoel: Zorg ervoor dat de spoel dichtbij de body van de molen zit wanneer je je hengel uitwerpt.
5. Gebruik de knop op de achterkant: Zorg ervoor dat je de knop op de achterkant van je molen helemaal vastdraait voordat je je hengel uitwerpt. Een spoel die te ver doordraait bij het werpt kan ervoor zorgen dat je lijn in de knoop raakt of breekt.

TOP TIP
Wanneer je op open zee op grotere vissoorten, zoals haaien, gebruik je een reel in maat 6500 of een molen maat 4000-5000, mocht je daar de voorkeur aan geven.

Andere soorten zeemolens zijn strandreels, bootreels, spinmolens, centrepin molens en vrijloopmolens.

TOP TIP
Als je hoofdzakelijk vanaf het strand vist, helpt een lichtere afstandshengel je om net die extra meters te pakken, zelfs in moeilijke omstandigheden.

Als je op zoek bent naar een complete set, neem dan een kijkje bij onze hengel en molen combi’s die we hebben samengesteld zodat beginnende hengelsporters direct aan de gang kunnen.

 

Topmerken voor zeevismolens

We hebben molens en reels van enkele van de beste merken die er zijn, waaronder Daiwa, Penn, Abu Garcia en Shimano. Shakespeare zeemolens worden gemaakt in het Verenigd Koninkrijk en zijn daarom uitermate geschikt voor ook de Nederlandse weersomstandigheden en zeeën.

<Zeevislijnen

Zeevislijnen

Fabrikanten van zeevislijnen staan voor een unieke uitdaging bij het produceren van hun producten. Niet alleen moeten de lijnen lang onder water kunnen blijven zonder uit elkaar te vallen, ze moeten ook bestand zijn tegen de corrosie die veroorzaakt wordt door het zeewater.

Lijntype en lijnsterkte zijn de twee belangrijkste factoren die je in overweging moet nemen als je op zoek gaat naar de juiste lijn voor jou. Er zijn drie soorten lijnen:
Gevlochten: Gevlochten lijn staat bekend om zijn dikte. Om die reden zou je deze alleen moeten gebruiken als je vanaf land vist, anders wordt het werpen een gevecht tegen de getijden.
Monofilament: Goedkoop en effectief, monofilament is vaak de beste keus voor allround zeevissen, helemaal voor drijvend vissen.
Fluorocarbon: Ideaal voor gebruik bij groot kunstaas of bij natuurlijk aas. Fluorocarbon zinkt sneller dan andere typen lijnen, waardoor het vooral geschikt is voor spinvissen of bodemvissen. Doordat deze lijnen dezelfde brekingsindex hebben als water en gemaakt worden in onopvallende kleuren, zijn ze nagenoeg onzichtbaar in het water. De sterkte van fluorocarbon maakt hem ook geschikt voor hengelsporters die bij rotsen of pieren vissen.

 

Welke kleur werkt het beste voor zeevissen?

Veel vissers kiezen voor felgekleurde lijnen omdat die makkelijker te zien zijn tijdens het nachtvissen of vissen in diep water. Met felgekleurde lijnen kun je ook makkelijker voorkomen dat je verstrikt raakt in de lijnen van andere vissers, helemaal als je vanaf een boot vist. Welk type lijn en welke kleur je kiest, hangt af van de vis die je probeert te vangen: baars is bijvoorbeeld een vrij schichtige vissoort, dus het is daarbij niet handig om te kiezen voor goed zichtbare lijnen. Met transparante hoofdlijnen en onderlijnen van mono en fluorocarbon heb je meer succes!

Sterkte van je zeevislijn

Welke sterkte je nodig hebt, hangt af van waar je gaat vissen, maar als vuistregel aan de Nederlandse kust, kun je het beste gaan voor een lijn met een trekkracht van minstens 10kg.
Een sterke onderlijn met een trekkracht van zo’n 20-25kg is ook een goede toevoeging, aangezien je hiermee het risico op brekende lijnen verkleint en je een veiligere omgeving creëert voor andere vissers in de buurt, zeker op charterboten!

TOP TIP
Zorg ervoor dat je voldoende trekkracht hebt als je vist op grotere, meer agressieve vissoorten. Voor haaien adviseren we een trekkracht van 15-20kg of sterker. Gebruik daarnaast een 20kg mono onderlijn.

Merken

Topmerken voor vislijnen in onze collectie zijn Berkley en Daiwa. Zo ben je ervan verzekerd dat, welke lijn je ook kiest, je er het maximale uit kunt halen.

 

Deze materialen vormen de basis waarmee je aan de slag kunt en je eerste stappen in het zeevissen kunt zetten. In Deel 2 nemen we je mee langs het kleinere materiaal, zoals end tackle, kunstaas en natuurlijk aas, windschermen, en allerlei handige accessoires die we in ons assortiment hebben waardoor jouw dagje vissen aan zee nog leuker wordt!

To top