Brasem, een ruitvormige schoolvis, is niet iedereens favoriet, maar wanneer andere vissoorten weigeren te bijten, is brasem een goed alternatief. Zie je één brasem, dan is de kans groot dat je een hele school gevonden hebt. Zo kun je ze één voor één binnenhalen.
Over het algemeen zijn ze vrij gemakkelijk te benaderen en te vangen. Ze doen niet moeilijk over welke soort aas je gebruikt en ze kunnen met verschillende vismethodes gevangen worden. Het belangrijkste criterium is een geschikt water met voldoende vis.
Lees je eerst goed in. Hoewel je brasems tegenkomt in vrijwel alle stilstaande en langzaam stromende wateren, zullen sommige plekken dichter bevolkt zijn dan andere en als je een onvergetelijke dag wilt, is het belangrijk om je op die wateren te richten.
Je hebt je visstek uitgekozen, wat is nu de beste manier om ze te vangen?
Beste Tijdstippen
Het is geen geheim dat vrijwel alle witvissen op zoek gaan naar voedsel rond zonsopgang en zonsondergang, vooral op zonnige dagen. Het beste is om je sessies rond die tijden te plannen. Het komt voor dat mensen de hele dag aan de waterkant zitten te wachten op niks, maar net op het moment dat ze besluiten het voor gezien te houden die dag en op het punt staan om in te pakken, de zon langzaam begint te zakken en de vissen plotseling tevoorschijn komen om te eten. Wij zijn van mening dat er niets gaat boven een visuitstapje in de vroege morgen: de dauw op de grond, de nevel boven het water en de brasem die over elkaar heen buitelen op jouw stek!
Dit gezegd hebbende, op dagen met milde temperaturen, bewolking en een warme wind zul je zien dat ze ook rustig de hele dag door kunnen eten.
Opzet van je hengel
We hebben het al genoemd, maar brasem kan op verschillende manieren gevangen worden, hoewel feedervissen ongetwijfeld de beste methode is. Een standaard feederhengel van zo’n 3,60m met een quivertip moet meer dan genoeg zijn. Combineer dit met een maat 4000 molen, een monolijn met een trekkracht van zo’n 3kg en je hebt de perfecte opstelling om die brasem te vangen.
Uiteraard zijn er ook meer gespecialiseerde producten beschikbaar, zoals wanneer je bijvoorbeeld van grote afstand op ze wilt vissen. In dat geval zou je gebruik kunnen maken van een iets krachtigere hengel en zelfs een gevlochten hoofdlijn.
Tuig
Het beste is om alles simpel te houden en een simpele schuivende montage voldoet prima (kijk wel eerst even of het voldoet aan de regels). Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar een standaard open voerkorf: een kooimodel in ondiep water (1,20-1,50m) en een model met dichte randen als het water dieper is dan 1,80m. In dieper water helpen de dichte randen om het aas binnen de voerkorf te houden, met name als de korf zich door het water naar de bodem beweegt.
Hier gebruiken we graag een onderlijn van ca. 60cm gemaakt van een 2kg mono lijn en een haakmaat tussen 12 en 18, afhankelijk van het soort aas dat we die dag aan de haak hangen en hoe voorzichtig de aanbeten zijn.
Er zijn dagen waarop je het moet doen met een enkele made op een maat 18, terwijl er ook dagen tussen zitten waarop de vissen je hengel bijna van de standaard trekken voor wat mais op een maat 12 haak.
Aas
Natuurlijk zijn je montage en het tuig die je gebruikt belangrijk, maar het allerbelangrijkste is het aas, helemaal als je een geslaagde dag wilt! Je kunt een school brasems het beste vergelijken met een kudde koeien, maar dan onderwater: loom bewegen ze zich door het water van plek naar plek, terwijl ze foerageren op alles wat er ook maar een beetje smakelijk uitziet!
Grondaas met wormen, poppen, maden, pellets en mais werkt perfect! Gevarieerd aas is belangrijk om de aandacht van de vissen vast te houden en zorgt ervoor dat ze in de bodem blijven wroeten op zoek naar een lekkere snack. Door voedsel met verschillende groottes te gebruiken raken de vissen ook niet al te gefixeerd op één soort aas, wat soms het geval is als je vist met maar één aassoort.
Op het gebied van haakaas voldoet al het bovenstaande. Een visworm (dendrobaena worm) is één van onze favorieten, hoewel we recentelijk ook wat geëxperimenteerd hebben met viswormen in combinatie met een quickstop. Hierdoor voorkom je dat de worm de punt van de haak blokkeert en zo heb je een nette en effectieve presentatie. Een extra tip: haal een klein stukje van de staart van de worm af net voordat je je hengel werpt. Dit zorgt ervoor dat er extra geurstoffen in het water terechtkomen en de brasems je worm sneller gevonden hebben.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je altijd voldoende voer meeneemt en het ook voldoende voert. Met een hongerige school voor je neus zul je moeten proberen haar daar te houden, dus werp je hengel regelmatig uit en blijf de vissen voeren. Eén volle voerkorf is echt niet veel — hooguit twee monden vol voor een vis van 2,5-3kg en daarvan kun je er 20-30 of zelfs meer moeten voeden, al dan niet vergezeld door kleinere exemplaren!
Wij gaan meestal als volgt te werk: we beginnen met het klaarmaken van de spullen die we gaan gebruiken, waarna we zorgen dat er wat aas terechtkomt op de zwemroute van de vissen. 10-20 ladingen grote voerkorven gaan snel achter elkaar het water in zonder tuig (je zou hier zelfs een Spod of Spomb voor kunnen gebruiken). Hierdoor heb je een mooi bedje van aas om mee te beginnen.
Als je al een tijdje met succes vissen hebt gevangen en ze stoppen plotseling met bijten, kan het zijn dat ze al het aas opgegeten hebben en zich hebben verplaatst naar een plek waar nog wel voedsel te vinden is. Als dit gebeurt, kan het lonen om bovenstaande stappen wederom te herhalen en te proberen de vissen terug te lokken.
Nauwkeurigheid
Een ander belangrijk punt is nauwkeurigheid. Het is essentieel dat je al je voer op ongeveer dezelfde plek gooit. Kies een herkenningspunt op de andere oever en gebruik de lijnclip op je molen om ervoor te zorgen dat je je hengel elke keer op dezelfde plek werpt. Het heeft geen zin om veel aas het water in te gooien en het vervolgens te verspreiden over een oppervlak ter grootte van een Olympisch zwembad! Het is de bedoeling dat je de vissen naar één plek weet te krijgen en ze zich daar te laten concentreren op het voedsel.
Beetdetectie
Brasems staan niet bepaald bekend om hun geanimeerde gevechten met de hengel of hun adembenemende snelheid als ze er met je aas vandoor proberen te gaan. Wanneer je op de uitkijk staat voor een aanbeet, ben je over het algemeen op zoek naar een langzame, constante beweging. Het kan eigenlijk niet missen!
Wees niet té enthousiast om je hengel binnen te halen, tenzij je duidelijk beet hebt. Blijf op je handen zitten totdat de hengeltop in beweging komt. Zeker wanneer er veel vissen rondzwemmen, is er vaak sprake van lijnzwemmers en valse aanbeten. Doordat het zulke diepgeribde vissen zijn en ze in scholen zwemmen, is het nagenoeg onmogelijk om dit tegen te gaan. Wees niet te ongeduldig, want dan loop je het risico op mishaken en het wegjagen van de school.
Houd het simpel...
Samengevat: houd het simpel. Brasems zijn niet de moeilijkste vissen om te vangen en als je deze simpele dingen goed uitvoert, heb je goede kans op een mooie brasemdag!